La Bisbal del Penedès

Municipi

La Bisbal del Penedès és un municipi del Baix Penedès situat en un entorn que combina i ofereix a aquells que la vulguin descobrir un entorn natural i paisatgístic típic del Penedès. Un patrimoni monumental que reflecteix els detalls de la seva història i una essència de poble viu i culturalment despert, amb unes connexions privilegiades.

El terme de la Bisbal del Penedès ha estat poblat des de molt antic, com ho demostren les troballes de ceràmica i eines de sílex pertanyents al període eneolític i els vestigis de poblaments iberoromans, restes d’aquests que es poden contemplar al Centre Municipal de Cultura. El seu enclavament a peu de camí ral, que anava del Penedès a les terres de Lleida, i l’existència de la riera i fonts, oferien un bon lloc per assentar-se. 

La història del municipi com a tal, però es remunta al període de la primera expansió comtal; trobant constància per primera vegada de l’existència de la Bisbal en el cartulari de Sant Cugat, de l’any 1011, amb el nom de “ipso Episcopal”. D’època medieval encara podem contemplar algunes cases fortes i torres, així com les restes del castell o sala noble dels Salbà.

Municipi històricament eminentment agrícola, encara podem veure reflectit aquest passat en els carrers del poble, els camps de la plana del Penedès que l’envolten i les muntanyes que abracen el terme, on seguint les rutes proposades s’hi pot contemplar un extens patrimoni de la pedra seca, amb marges, barraques, camins empedrats i tota classe de construccions fetes amb aquest art patrimoni cultural de la UNESCO. 

Tot passejant pels racons de la Bisbal també podreu descobrir indrets carregats de riquesa patrimonial, com el torrent, amb les seves cases, horts, font i safareig, que mantenen el mateix esperit de poble des de fa segles; així com el patrimoni monumental escampat pel terme, amb el caseriu de l’Ortigós, la fàbrica, les masies i l’ermita romànica de Santa Cristina.   

Finalment, la Bisbal compta amb una rica agenda cultural al llarg de l’any; a banda de les activitats mensuals programades per les diferents entitats del municipi, cal destacar esdeveniments rellevants com els Tres Tombs; la Fira, el primer diumenge d’octubre; o la Festa Major, el 15 d’agost, que concentra les diferents expressions de la cultura popular de municipi i amb una de les diades castelleres de més solera del calendari.

El Nucli històric

Passejant pels carrers de la Bisbal el visitant es podrà trobar amb un ric patrimoni històric, amb cases pairals amb segles d’història i uns carrers estrets que es van expandint al voltant del torrent, l’església i el castell. Aquest castell, d’origen romànic, i que fou transformat en un noble casal gòtic sota els senyors del municipi, els Salbà. Tot i que el pas dels segles l’anà desfigurant, fins a ensorrar-se una de les seves ales, encara avui es poden contemplar part de les seves restes i majestuositat, convertit ara en Centre Municipal de Cultura. Per alta banda, l’església de Santa Maria, presidida per un campanar d’aspecte medieval, una nau amb arcs de mig punt, un dels quals amb l’escut d’armes del Salbà esculpit, i un imponent orgue construït als anys 80 del segle XX.

Els Safareig

El torrent de la Bisbal hi trobarem un indret de gran bellesa que guarda el conjunt de font i safareig més antics de la comarca, amb cinc-cents anys d’història. Una font bastida amb amplis carreus, amb obertura on es pot contemplar encara el dipòsit que emmagatzema l’aigua. Seguida d’un sobreeixidor del qual hi raja l’aigua natural que abasteix el llarg abeurador i els safareigs. Avui és un lloc de calma i descans, però antigament sempre hi havia gran activitat i moviment, des de les dones que anaven a rentar els cubells de roba, a la mainada que omplien càntirs a la font, passant per pagesos que en temps de verema omplien l’espai de portadores de fusta per traginar els raïms, pastors i qualsevol passavolant que s’hi aturaven a beure i refrescar-se.

Les Escoles

Edifici majestuós i d’estil noucentista amb unes característiques torres circulars, coronades amb un pinacle cònic de ceràmica i que originàriament estaven decorats amb uns esgrafiats que embellien tota la façana. Les Escoles, obra de l’arquitecte Antoni Pons,  fou l’edifici més important construir al municipi al primer terç de segle XX, inaugurant-se el juny de 1923 amb una festa on hi assistí tota la població.

L’Ortigós

Caseriu que s’agrupa al voltant de la torre de guàrdia d’època medieval, coneguda popularment com a Torre dels Moros i que hauria tingut més de 13 metres. Forma un indret amb molta història i de gran bellesa paisatgística, envoltat de vinyes, que esdevé un oasi de calma i un lloc ideal per fer un passeig des de la Bisbal, seguint l’antic camí ral. Del conjunt, on també podem trobar masies com Mas d’en Sol, amb els seus rellotges de sol esgrafiats, o les cases de la carretera; en destaquen les restes de la torre originària que encara es pot observar adossada entremig de dues cases i el gran mas residencial de Ca l’Alegret, amb portals adovellats, una torre-mirador i un gran celler.

L’ermita de Santa Cristina

Dalt de tot del coll de Santa Cristina, hi trobem guardant l’antic camí que connecta la plana del Penedès amb les terres del Camp, el lloc de l’ermita de Santa Cristina. Una antiga ermita d’estil romànic i amb un absis circular, restes amb el vell altar que encara es poden observar dins, que amb els segles es va deixar pas a una nova nau, amb arcades apuntades de manera gòtica i molt més àmplia, i un habitatge per a l’ermità, adossat a l’ermita vella. Pel seu lloc privilegiat, així com per la tradició dels aplecs de pasqua mantinguts vius pels pobles del voltant, ha patit constants i múltiples obres de reforma o ampliació.  

Al seu entorn també s’hi conserva una de les edificacions més antigues de la Bisbal, la casa romànica construïda per Bernat Jofre, poblador de lloc de Santa Cristina l’any 1200. Un edifici robust i quadrat, de dimensions reduïdes i de dues plantes, que encara avui aguanta fent guàrdia davant de l’ermita.

I al seu costat, una petita coveta, que ha servit de refugi natural i aixopluc a ermitans i rodamons, coneguda com la Cova dels Nens Xics, doncs els infants a la Bisbal ni els porta una cigonya ni venen de París, sinó que surten d’aquesta cova, des de la qual veuen, davant i a la plana, el poble on creixeran.

Les masies

Al voltant de la Bisbal, rodejades de vinyes i camps, s’hi troben una gran quantitat de masos i masies que deixen palès la tradició agrària d’aquesta terra. Les rutes al voltant de municipi permeten descobrir algunes d’elles, en diferent estat de conservació; mentre d’altres s’han restaurat i reconvertit en establiments de restauració i sector serveis, com Freié, el Mas de les Gralles o Mas Llagostera. 

 

Contacte
Telèfon
977688438
Email
info@bisbalpenedes.com
Adreça

Espanya

  La Bisbal del Penedès
  1 d'octubre

  Descobrir

  Llocs d'interès

  El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
  El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
  Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.

  On anar

  Planifica

  Si ho necessites

  Abans de venir, has de saber…

  Què pots fer al Penedès

  Ara és temps de…

  Experiències per a tots