La Meixa – Puig de Vilafranca – Barraca del Vi

Municipis
La Bisbal del Penedès
Tipus de ruta
De passeig - saludable
Activitat
Senderisme
Desplaçament
A peu
DESCRIPCIÓ

La ruta número 12, La Meixa – Puig de Vilafranca – Barraca del Vi, és una ruta de dificultat mitjana, d’uns 13 quilòmetres i circular al voltant de la Serra de la Costa, on podrem arribar al Puig de Vilafranca, un dels cims emblemàtics del municipi, situat a 452 metres sobre el nivell del mar. Té un desnivell acumulat de 260 metres i una durada d’unes de 3 hores 30 minuts. Cal tenir en compte el desnivell que trobarem, ja que el corriol d’accés al puig de Vilafranca és costerut i cal estar en bon estat físic per arribar-hi. Cal destacar que no trobarem cap font durant el recorregut.

ELEMENTS D’INTERÈS

Cal destacar el conjunt de patrimoni rural que trobarem, com per exemple Cal Rotllat, La Costa, Masia de Freier, La Masieta, Mas Vilella, però també diverses construccions de pedra seca com la Barraca del Cosme, del Lluciet, del Jep, del Vi, o la Pallissa del Tot-Arreu i del Tendral.

FLORA I FAUNA

Pel que fa a la vegetació destaca el bosc mediterrani de pi blanc (Pinus halepensis), acompanyat de matollar, arboç (Arbutus unedo), lligabosc mediterrani (Lonicera implexa), garric (Quercus coccifera), gatosa (Ulex parviflorus) i bruc boal (Bruc d’hivern), més concretament a la primera part de la ruta. Pel que fa als conreus trobarem vinya (Vitis vinifera), ametllers (Prunus dulcis), oliveres (Olea europaea) i garrofers (Ceratonia siliqua), especialment a la part final de la ruta a partir de la Masia de la Costa. La fauna a destacar és el conill (Oryctolagus cuniculus), la guineu (Vulpes vulpes) i el senglar (Sus scrofa), el mussol (Athene noctua), la merla (Turdus merula) o la garsa (Pica pica).

Descobrir

Llocs d'interès

El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Ara és temps de…

Experiències per a tots