Sant Llorenç d'Hortons

Municipi
Sant Llorenç d'Hortons mill

La Nostra Història

Els orígens

Històricament Sant Llorenç va formar part del terme municipal del Castell de Gelida des de temps medieval, integrat per diverses masies de les quals encara es conserven algunes. La més antiga, La Casa Vella, és del segle XIII-XIV, sent, però, la majoria dels segles XVI i XVII i reformades en segles posteriors. Aquestes masies es van constituir en dues parròquies. Ja a l’any 945, s’esmenta l’església amb cementeri i segrega de Sant Llorenç de la qual encara en queden vestigis romànics. L’altra església, també d’estil romànic i ben conservada, és la de Sant Joan Samora documentada de l’any 1080.

Al 1818 les parròquies esmentades es segreguem del terme de Gelida constituint un municipi propi. La necessitat d’assentar els parcers i treballadors de la vinya a partir del segle XVIII, època de puixança de l’activitat vinícola al Penedès, va tenir com a conseqüència l’origen dels nuclis actualment existents de població, entre els que destaquem el mateix Sant Llorenç i Sant Joan Samora, propers a les dues esglésies.

Situat al nord-est de la comarca, al límit amb l’Anoia i el Baix Llobregat, les terres d’aquest municipi les recorren diversos torrents i rieres que es combinen en l’horitzó amb petits pujols boscosos i conreus de vinya. Sant Llorenç ha vist com el seu passat eminentment agrari i vinícola ha anat fent lloc, amb el pas del temps, a la petita indústria i a un creixement moderat de la seva població.

 

​Festes anuals

 

 Llocs d’interès:

 

 

Distincions i certificats
Compromís d'informació al turista
Contacte
Telèfon
937 716 000
Email
st.llorensh@ajhortons.cat

  Descobrir

  Llocs d'interès

  El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
  El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
  El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
  L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.

  On anar

  Planifica

  Si ho necessites

  Abans de venir, has de saber…

  Què pots fer al Penedès

  Agenda

  Sant Sadurní d'Anoia
  Oficina de Turisme de Sant Sadurní d'Anoia
  6, 7 i 8 d'octubre
  Gelida
  Últim diumenge de mes
  DO Vinífera – Centre d’Interpretació del Jaciment ibèric de la Font de la Canya
  Avinyonet del Penedès
  7 i 8 d'octubre

  Ara és temps de…

  Experiències per a tots