Denominació d'Origen Penedès

Una regió vitivinícola centenària. Descobrir l’essència i l’autenticitat del territori és tastar els seus vins

La influència del sol i del mar Mediterrani fan que el Penedès sigui una terra privilegiada pel conreu de la vinya. El Penedès és una terra de vins i escumosos amb més de 2700 anys d’història. Les grans extensions de vinyes configuren bona part del nostre paisatge i el sector de la viticultura, el motor econòmic de la regió, amb més de 6000 persones implicades i prop de 300 cellers elaboradors a la zona.

El xarel·lo és l’estendard de la DO Penedès
La varietat autòctona per excel·lència i la més conreada des de sempre perquè és la que millor n’expressa el clima i el terroir, és el Xarel·lo. Brillant, singular, arrelat, gratificant, per vins joves, per criances llargues... l’essència del territori.

El Penedès és reconegut per la qualitat dels seus vins blancs, però la constant voluntat d’innovació i de recuperació de les varietats autòctones que van desaparèixer, han propiciat que cada vegada hi hagi més vins negres d’una qualitat exquisita. Cal destacar també que la DO Penedès és la regió amb més producció ecològica del país.

Subzones i singularitat

Al bell mig de la depressió prelitoral catalana, entre la serralada prelitoral i les petites planes de la costa mediterrània, maduren les vinyes del Penedès. Tres zones diferenciades en constitueixen la DO: el Penedès Superior (propera a la Serralada Prelitoral), el Penedès Marítim (a tocar del mar i de la Serralada Litoral) i el Penedès Central (entre una zona i l’altra). Geogràficament, agafa l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf i fins i tot bocins de l'Alt Camp, l'Anoia i el Baix Llobregat. 

Ja us podeu imaginar la gran diversitat de paisatges, vinyes i vins, i la singularitat que li aporten a la DO Penedès! Mil sabors, aromes, cossos i estructures... són el fruit de les a diferències climàtiques, paisatgístiques i de la riquesa i varietat dels sòls que la conformen, tenyits del verd de les muntanyes i planes o del blau de les aigües mediterrànies.

Tant és així, que la DO Penedès actualment identifica fins a 10 subzones dins el territori, cadascuna amb les seves particularitats: Alts d'Ancosa, Conca del Foix, Costers de l'Anoia, Costers del Lavernó, Costers del Montmell, Marina del Garraf, Massís del Garraf, Muntanyes d'Ordal, Turons de Vilafranca i Vall Bitlles-Anoia.

Característiques identitàries

La vinya i el seu fruit: des del coneixement dels mètodes tradicionals d'elaboració del vi fins a l'ús de nous recursos i noves tecnologies. Després d'un llarg i no sempre fàcil camí, avui, els vins del Penedès són coneguts, respectats i apreciats arreu del món.

Per a més detalls sobre la nostra regió vitivinícola, podeu veure la pàgina de la DO Penedès

Visitar la pàgina de la DO Penedès

Descobrir

Llocs d'interès

L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Ara és temps de…

Experiències per a tots