Banyeres del Penedès

Municipi

Situat al centre de la comarca del Baix Penedès, es troba a la depressió penedesenca, entre les serralades Litoral i Prelitoral.

El terreny és suaument ondulat i drenat per la riera de Banyeres, de cabal irregular. A la part nord del terme, el torrent de Llorenç s'ajunta amb el de Banyeres. Gran part del terme es troba damunt d'un aqüífer, la qual cosa fa que el municipi sigui ric en aigües subterrànies.

Les primeres notícies que es tenen del Priorat de Banyeres daten del segle XIII, tot i que el primer document que esmenta el terme data de l'any 938. A la part vella, en direcció al nord, es pot veure les restes de la torre de guàrdia, situada al cim del Puig (172 m.), de planta circular amb carreus irregulars d'uns dotze metres d'alçada.

Dins dels seu patrimoni destaca l'ermita de Santa Maria del Priorat que primitivament tingué una sola nau d'estil romànic, a la qual s'afegí posteriorment una altra nau amb absis, en època de transició al gòtic. L'ermita és l'última resta de l'antic Priorat Benedictí situat en aquest indret.

L’any 1960 fou descoberta, a les Masies de Sant Miquel, una necròpolis dels segles VI-V aC. En altres indrets s’han trobat restes iberoromanes. L’any 1998 es va descobrir, un important jaciment ibèric del segle III aC., el qual ha estat catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, ja que es creu que és el centre neuràlgic de la Cossetània Oriental.

Contacte
Telèfon
977671350
Email
aj.banyeres@altanet.org
Adreça

Plaça de l'ajuntament, 6
43711 Tarragona
Espanya

Organitza't

  Descobrir

  Llocs d'interès

  Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
  L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
  El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
  El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037

  On anar

  Planifica

  Si ho necessites

  Abans de venir, has de saber…

  Què pots fer al Penedès

  Ara és temps de…

  Experiències per a tots