El Montmell

Municipi

El municipi del Montmell, conegut com el sostre del Baix Penedès, és un dels indrets més singulars de la comarca. Amb 1.863 habitants repartits pels vuit nuclis del municipi, el Montmell manté una personalitat única marcada pel caràcter eminentment muntanyós. La Joncosa del Montmell és el nucli històric de tot el terme municipal i el que reuneix bona part dels elements que fan especial aquest municipi situat a 429m d’alçada. Per altra banda, el cim que presideix la comarca és la Talaia del Montmell, amb 861m d’alçada. 

A banda de la Joncosa del Montmell, la resta de nuclis són Aiguaviva, Can Ferrer de la Cogullada, Mas Mateu, el Mirador del Penedès, la Moixeta, la Talaia Mediterrània i Pinedes Altes.

Entre els principals punts d’interès hi trobem la Cova de l’Olla, amb restes arqueològiques i les boques calentes: brolladors d’aigua calenta ubicats a peu del castell de Marmellar. Aquest darrer nucli, actualment deshabitat, es converteix en un bon punt de pas i parada per als excursionistes. A més, hi ha restes patrimonials dignes de remarcar, com les ruïnes del Castell del Montmell o el Castell de Can Ferrer. També es troben elements de la cultura megalítica, i cal destacar la casa particular del nucli d’Aiguaviva, ‘la Casa Gran’.


Per altra banda, El Montmell compta amb varies esglésies, l’Església nova de Sant Miquel del Montmell, l’Església vella de Sant Miquel del Montmell, l’Església de la Mare de Déu del Remei o l’Ermita de Sant Marc, són alguns exemples.

Per últim, la Festa Major de la Joncosa del Montmell es celebra el 3r o el 4t cap de setmana d’agost. A més a més, cada nucli celebra la seva pròpia Festa Major: L’Aplec d’Aiguaviva (29 de juny), l’Aplec de Sant Marc (maig), Can Ferrer (11 de setembre), La Moixeta (1r cap de setmana d’agost), Pinedes Altes (2n cap de setmana d’agost) i la Talaia Mediterrània i el Mirador del Penedès (3r cap de
setmana d’agost).

 

Contacte
Telèfon
977 688 429
Email
ajuntament@elmontmell.cat
Adreça

Carrer Major, 12
43718 Tarragona
Espanya

  Descobrir

  Llocs d'interès

  El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
  El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
  Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
  L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.

  On anar

  Planifica

  Si ho necessites

  Abans de venir, has de saber…

  Què pots fer al Penedès

  Agenda

  Sant Cugat Sesgarrigues
  Un cop al mes
  CIARGA, Centre d'Interpretació de l’Aviació Republicana i Guerra Aèria
  Santa Margarida i els Monjos
  25 de maig

  Ara és temps de…

  Experiències per a tots