La serra dels Xops i el jaciment de la Font de la Canya

Municipis
Avinyonet del Penedès
Tipus de ruta
Circular
Activitat
Cultura i patrimoni
Senderisme
Desplaçament
A peu

Paisatge i origen de la vinya

Itinerari circular que, sortint de la joia de Sant Sebastià dels Gorgs, ens duu a resseguir el paisatge agroforestal i de vinyes del pla del Penedès just a tocar ja dels primers relleus de les serres litorals, a través de la discreta serra dels Xops fins a Cantallops. A la tornada, des d’Avinyó Nou, podrem donar un cop d’ull a l’interessant jaciment ibèric de la Font de la Canya, i a Sant Pere d’Avinyó, antic centre espiritual de la contrada.

Et recomanem l'App de Natura Local per fer aquesta ruta guiada i interpretada. Descarrega-te-la gratis aquí: Apple store  Google play

 

Paisatge i origen de la vinya

Sortirem del petit nucli de Sant Sebastià dels Gorgs fregant les velles parets del monestir, on podrem deixar el vehicle còmodament a l’aparcament públic que hi ha just a l’entrada del poble venint de Vilafranca.

Anirem a buscar, travessant el petit poble, el vell camí de Cantallops, tot enfilant-nos, sempre molt moderadament, seguint la carena de la serra dels Xops. Abans haurem travessat discretament els torrents de Baix i del Gendret, interessants exponents d’un dels elements que vertebren el paisatge de la plana del Penedès.

Anirem seguint la carena fins a Cantallops, un dels petits nuclis que, conjuntament amb Avinyó Nou, el més gran, formen el municipi d’Avinyonet del Penedès. Deixant les cases del poblet als nostres peus, ens enfilarem lleument cap al camí del Cap del Grill per una zona on predominen ja les bosquines i brolles. El còmode camí carener ens deixarà al bell mig del nucli d’Avinyó Nou, lloc propici per a un breu descans.

Des d’Avinyó Nou, ens dirigirem ara cap a la zona del torrent de la Font de la Canya, un bell racó solcat de vinyes i torrentets que ens ofereix la joia del jaciment ibèric on s’han trobat algunes de les restes més antigues associades al conreu de la vinya a la zona del Penedès. Per tant, la vinya aquí, forma part del paisatge des de temps molt i molt remots. Vist així, fa respecte. Quanta constància!

Molt a prop, ja un cop dirigits al camí d’Avinyó, que ens reconduirà decidit a Sant Sebastià dels Gorgs, ens trobem amb una altra petita joia, encara que aquesta del segle XVII: l’església de Sant Pere d’Avinyó, d’estil barroc, antiga parròquia de la contrada i que ja en substitueix una altra existent almenys des del segle X vinculada amb el desaparegut castell d’Avinyó.

Des d’aquí, i ja per acabar, només ens caldrà seguir el còmode camí d’Avinyó fins al nostre punt d’inici compartint un breu tram del camí que haurem fet a l’anada.

Descobrir

Llocs d'interès

El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Vilafranca del Penedès
3 i 10 de març, 7 i 14 d'abril, 5 i 12 de maig
Museu Pau Casals
28 d'abril
DO Vinífera – Centre d’Interpretació del Jaciment ibèric de la Font de la Canya
Avinyonet del Penedès
11 i 12 de maig de 2024
Museu Pau Casals
1 de maig

Ara és temps de…

Experiències per a tots