Les experiències enogastronòmiques top de la Ruta del Vi del Penedès

El 2025 arrenca amb una gran celebració: Catalunya és enguany la Regió Mundial de la Gastronomia. Aquesta distinció permet posar en valor la rica cultura enogastronòmica del nostre país, que defineix la nostra personalitat i ofereix una oportunitat única per posicionar davant del món la gastronomia i productes propis com a element singular i identitari.
El Penedès és un territori vitivinícola amb 2700 anys d’història on, per definició, la cultura del vi i la gastronomia han estat absolutament vinculades al seu desenvolupament econòmic, turístic i cultural. Per això, aquest any volem donar el protagonisme, més que mai, si és possible, a les experiències de turisme enològic i gastronòmic, que connecten els visitants amb el territori, els seus productes i tradicions, i recolzar-nos en un turisme sostenible i responsable, que aprecia els elements més autèntics i singulars de cada regió.
Apunteu-vos les experiències top amb més sabor del Penedès!
No ens enganyem, a la majoria se’ns conquista per la panxa. Una bona ruta gastronòmica pel Penedès pot començar tastant el producte en origen per apreciar-lo millor, fent parada als productors locals i botigues especialitzades membres de la Ruta del Vi del Penedès.
Com a experiència gastronòmica única, comencem amb Xerigots, amb un dels pocs obradors per afinar formatges artesans (i així sabreu què vol dir afinar-los) de Catalunya, que podeu visitar a Vilafranca. Els trobareu sovint en els maridatges vi-formatge que organitzen els nostres cellers i us recomanem que estigueu atents a la seva agenda, amb esdeveniments tant apetitosos com el tast de 20 formatges i 5 vins o el tardeig afterwork dels dijous.
Seguim la nostra ruta gastronòmica coneixent una mica més d’aprop dos productors d’oli, essencial en la Dieta Mediterrània, reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En primer lloc, Tòrclum, petit elaborador familiar a la Bisbal del Penedès amb oli d’oliva verge extra elaborat exclusivament amb els fruits de les seves pròpies oliveres, que veureu d’aprop i que us ofereixen packs de visita amb dinar de menú degustació.
També podeu descobrir l’oleoturisme amb D’Oliciós, on podeu reservar tastos d’oli en un espai molt singular a l’Arboç i amb un tracte molt proper i cuidant cada detall. Sabieu que per tal que no ens influeixi el seu color, l’oli es tasta en vasets de color blau? Apunteu-vos aquesta activitat tant diferent!
Com que sempre està bé emportar-se a casa amb algun souvenir típic, feu parada a Mitjans La Botiga, a Moja (Olèrdola), per comprar-hi alguns dels seus embotits i patés artesans… i si us costa molt decidir-vos, sempre podeu demanar-ne un tastet amb una copa de vi al seu espai de tast in situ.
No oblideu que també són tipiques les coques enramades del Baix Penedès, el préssec d’Ordal i el seu mercat per comprar-lo i degustar-lo els caps de setmana d'estiu, o les varietats de rebosteria tradicional, com les garlandes, les catànies de Vilafranca o els carquinyolis de Sant Quintí de Mediona, entre altres especialitats.
Potser una de les coses que més us sorprendrà és que al bell mig de Sant Sadurní d’Anoia, hi podeu trobar una fàbrica de xocolata, i que sovint el municipi fa olor del torrat del cacau. La millor manera de conèixer el pas a pas de l’elaboració de la xocolata i tastar-la just acabada de batre, és fer la visita a l’Espai Xocolata Simón Coll, marca establerta el 1840. Com a curiositat, els cellers de la Ruta del Vi organitzen maridatges de vins i escumosos amb diferents de les seves xocolates, com a activitat singular amb productes de proximitat.
Encara que no tingueu temps de fer la visita, passeu per la seva encantadora botiga, especialment durant l’època de Nadal, amb els seus clàssics torrons, i per Pasqua, amb infinitat de figures i ous de xocolata de tots tipus i mides.
Per descomptat, també podeu comprar aquests productes, a més de vi i escumosos a les nostres botigues especialitzades i bars de vins, on us poden aconsellar de forma personalitzada segons els vostres gustos.
El Brandy Penedès i el Gall del Penedès son els dos productes del territori amb el reconeixement d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), atorgat per la Generalitat de Catalunya. Pots tastar gastronomia feta amb carn de gall del Penedès en els restaurants de la Ruta del Vi o visitar la tradicional mostra gastronòmica, la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès
L’enoturisme és un dels principals atractius per visitar-nos. És tan evident, que a vegades oblidem que el nostre producte de proximitat principal és el vi.
La Ruta del Vi del Penedès pot lluir una destacable distinció: compta amb més de 50 cellers visitables, probablement tot un rècord. Precisament per aquest motiu, fer enoturisme al Penedès és una experiència tan enriquidora, que permet conèixer des de petits elaboradors a marques internacionals, productors de vins tranquils i d’un gran nombre d’escumosos.
Llavors, per on comencem la nostra ruta enogastronòmica?
Per als que és la primera vegada que feu enoturisme, la majoria de cellers tenen opcions de visita on us expliquen les arrels dels seus projectes, històries familiars i personals, i els processos d’elaboració dels vins de forma distesa i educativa. I sobretot, totes acaben amb un tast de vins (o de most pels més joves) per veure’n el resultat final!
Però per anar un pas més enllà i convertir-ho en una experiència enogastronòmica top, podeu escollir les opcions de visita amb maridatge, un aperitiu, un pícnic entre vinyes o fins i tot, quedar-te a dinar al propi celler. Teniu més de 40 propostes a l’abast, només cal que escolliu el que més us agradi i fer-vos la Ruta del Vi del Penedès a mida. És absolutament cert que els sabors es gaudeixen molt més si els tasteu trepitjant l'entorn on s'han elaborat... perquè aquest moment segur es transformarà en un record, en una experiència.
>> Experiències enogastronòmiques de la Ruta del Vi del Penedès
La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), una entitat sense ànim de lucre que des de l'any 2010 treballa amb consorcis d'entitats i agents regionals a l'àmbit de la gastronomia, la cultura, les arts i el turisme.
>> Tota la info sobre Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia