Museu Romàntic Can Papiol

Lloc d'interès

 

El Museu Romàntic Can Papiol, situat al centre històric de Vilanova i la Geltrú, és una casa-museu que evoca la vida quotidiana d'una família benestant del segle xix a través de l'ambient de les seves estances, decorades amb mobiliari i ornaments de l’època. Fou la casa pairal d’una de les famílies més influents de la vila. Francesc de Papiol i Padró, advocat i terratinent, persona de gran cultura i erudició i diputat per Catalunya a les Corts de Cadis de 1812, la va fer construir a finals del segle xviii (1790-1801) a sobre d’un antic hort familiar. En morir sense descendència, la casa passà a ser propietat de la família Torrents. La Diputació de Barcelona va adquirir l'immoble l’any 1959 i es va inaugurar com a museu el 1961.

La casa conserva l’estructura, la distribució i la decoració originals. L’exterior segueix el cànon auster de l’època, amb una façana d’estil neoclàssic amb elements arquitectònics pintats. L’interior, en canvi, destaca per la seva fastuositat.

El vestíbul d’entrada dóna accés a la biblioteca, situada a l’entresòl, on s’apleguen prop de 6.000 volums del segle xvi al xix de temàtica diversa.

La part més sumptuosa de la casa és la planta noble. Les estances conserven la riquesa del refinat gust vuitcentista, amb mobles i complements decoratius d’estil Lluís XV, Lluís XVI, Imperi, Isabelí i Ferrandí. Les parets estan decorades amb pintures que mostren escenes bíbliques. 

Entre les estances més interessants i luxoses destaquen la sala de música, la de billar i el gran saló de ball, on la família rebia les amistats i els convidats i on es celebraven reunions, tertúlies literàries i vetllades musicals. També cal esmentar la sala i l’alcova del General Suchet, anomenades així perquè, segons la tradició, fou aquí on s’allotjà aquest militar durant la Guerra del Francès. La casa disposa d’una petita capella privada, d’estil neoclàssic, presidida per l’urna que guarda el cos de santa Constança, nena màrtir de les primeres persecucions del cristianisme a Roma.

El recorregut de la visita continua per les cambres dels servents, per les destinades a les feines domèstiques i per l’àrea de la pagesia, a la planta baixa.

En darrer lloc cal citar també l’esplèndid jardí, de concepció plenament romàntica, on es troben actualment alguns dels carruatges i de les bicicletes de l’època.

Les visites al museu són sempre comentades, i es pot concertar la reserva a través del seu web.

 

Contacte
Telèfon
93 893 03 82
Email
museupapiol@ipac.cat
Adreça

Carrer Major, 32.
08800 Barcelona
Espanya

Municipi
Vilanova i la Geltrú

+ info

Categorització
Vides i tradicions úniques
Classificació de patrimoni
Béns Culturals d'Interès Local (BCIL)
Activitats
Activitats en família
Preu de la visita bàsica
4.00
Reserva prèvia
Idiomes d'atenció
Anglès
Català
Espanyol
Accessibilitat
Mobilitat reduïda
Dies d'obertura
Divendres·matí
Divendres·tarda
Dissabte·matí
Dissabte·tarda
Diumenge·matí
Diumenge·tarda
Horari

De maig a octubre | Divendres, dissabtes i diumenges d'11 a 14 h i de 17 a 19 h

De novembre a abril | Divendres i dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h

 

Imatges

Descobrir

Llocs d'interès

Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Sant Cugat Sesgarrigues
Un cop al mes
Vilafranca del Penedès
3 i 10 de març, 7 i 14 d'abril, 5 i 12 de maig

Ara és temps de…

Experiències per a tots