Modernisme i romanticisme

El modernisme al Penedès

A partir de la recuperació econòmica al Penedès, a finals del segle XIX i principis del XX,  després del daltabaix que va suposar la plaga de la fil·loxera, arriba una època de bonança. Els propietaris agrícoles, comerciants i burgesos adinerats van començar a encarregar construccions que seguien les tendències arquitectòniques pròpies del moviment cultural que es desenvolupa a Catalunya: el modernisme.

Arquitectes de gran rellevància com Puig i Cadafalch, Antoni Pons o Santiago Güell, entre d’altres, van ser els encarregats d’edificar algunes d’aquestes grans obres arquitectòniques amb la finalitat de modernitzar, renovar els usos dels espais i dels materials i donar un nou impuls a la cultura catalana, el modernisme es pot trobar també en terres penedesenques en habitatges, obres religioses i edificis funcionals, com per exemple, en cellers.

Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia i Gelida tenen itineraris entre les diferents cases d’estil modernista, que es poden fer dins d’una visita guiada i també pel vostre compte. 

També es poden visitar grans obres com el Museu del Cau Ferrat de Sitges, temple del modernisme fundat per Santiago Rusiñol, o el Conjunt Monumental de Sa Roca, amb la restauració de Puig i Cadafalch a l'església romànica de Santa Maria del castell.

 

Si voleu veure l’empremta d’aquest moviment dins de la Ruta del Vi del Penedès, apropa't a lexcepcional obra arquitectònica de Puig i Cadafalch a Codorníu. L’edifici que va construir simbolitza la fructífera aliança entre la naturalesa i la tasca humana, i és un homenatge de pedra al silenci del cava. 

També podeu contemplar les diverses manifestacions d'aquest moviment presents al celler Ludens, on es troba  la Masia Grabuach, que data de 1747 i que l’any 1920 va ser remodelada pel prestigiós arquitecte Josep Puig i Cadafalch en l’estil modernista. Allotjar-se a Bolet Casa Modernista és un luxe tant pel seu paisatge, entorn vinícola i per les estances cuidades i restaurades amb cura. També hi trobareu mostres d'art i arquitectura modernista a Freixenet, Mascaró i Oriol Rossell, testimonis directes que conviden a endinsar-te en el Modernisme català més vitivinícola.

 

El romanticisme

El romanticisme, contemporani al modernisme, està estretament lligat al fenomen dels indians, també anomenats americanos. Aquests primerencs emprenedors, enriquits pel comerç amb les Amèriques, van retornar per reformar els seus habitatges d’acord a la seva posició econòmica, deixant una important petjada principalment a la comarca del Garraf, on s’hi troben la majoria de palaus del romanticisme. Mansions esplèndides amb opulents salons de ball, tapissos, biblioteques, sales de música i jardins d’estil neoclàssic i afrancesats son autèntics símbols del poder econòmic i social dels propietaris.

Activitats relacionades

Descobrir Penedès
De dilluns a diumenge
Vilafranca del Penedès
Oficina de Turisme de Vilafranca del Penedès
Dissabtes

Descobrir

Llocs d'interès

El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Ara és temps de…

Experiències per a tots