Memòria històrica

Itineraris de Memòria Democràtica pel Penedès

La Guerra Civil espanyola s’inicià el 19 de juliol de 1936. Catalunya esdevingué ben aviat la capital política i econòmica de la República, i el Penedès, tot i que lluny del front, es veié immers en l’esforç de guerra: els milicians voluntaris, els soldats de lleva, els refugiats d’altres zones del país, els hospitals militars, els camps d’aviació, els bombardeigs aeris, l’escassetat alimentària, la violència i la repressió, les col•lectivitzacions agrícoles i industrials...
Als 47 municipis de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf s’hi troben més de 400 elements patrimonials relacionats amb la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i inventariats pel projecte de recerca i difusió històrica “Tots els noms” (el Penedès 1931-1978), coordinat per l’Institut d’Estudis Penedesencs. 

A partir d’aquests elements s’han dissenyat i senyalitzat tres rutes que passen per 16 municipis i s’integren dins dels Itineraris de la Memòria Democràtica pel Penedès i la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya: la ruta de les Defenses de Costa, la ruta del Front al Penedès i la ruta del Vesper de la Gloriosa. En aquestes rutes hi destaquen espais visitables com el CIARGA o el CIUDEB.
Aquestes tres rutes estan interrelacionades i es pot optar per fer-les geogràficament o temàticament.

Podeu veure el fulletó en català i castellà AQUÍ

Descobrir

Llocs d'interès

L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Cava Centre
Dissabte 11 i 18 de febrer
Castell de la Santa Creu de Calafell
Calafell
Diumenge 5 de febrer
Font-rubí
Del 21 de gener al 13 de maig de 2023

Ara és temps de…

Experiències per a tots