Memòria històrica

Itineraris de Memòria Democràtica pel Penedès

La Guerra Civil espanyola s’inicià el 19 de juliol de 1936. Catalunya esdevingué ben aviat la capital política i econòmica de la República, i el Penedès, tot i que lluny del front, es veié immers en l’esforç de guerra: els milicians voluntaris, els soldats de lleva, els refugiats d’altres zones del país, els hospitals militars, els camps d’aviació, els bombardeigs aeris, l’escassetat alimentària, la violència i la repressió, les col•lectivitzacions agrícoles i industrials...
Als 47 municipis de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf s’hi troben més de 400 elements patrimonials relacionats amb la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i inventariats pel projecte de recerca i difusió històrica “Tots els noms” (el Penedès 1931-1978), coordinat per l’Institut d’Estudis Penedesencs. 

A partir d’aquests elements s’han dissenyat i senyalitzat tres rutes que passen per 16 municipis i s’integren dins dels Itineraris de la Memòria Democràtica pel Penedès i la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya: la ruta de les Defenses de Costa, la ruta del Front al Penedès i la ruta del Vesper de la Gloriosa. En aquestes rutes hi destaquen espais visitables com el CIARGA o el CIUDEB.
Aquestes tres rutes estan interrelacionades i es pot optar per fer-les geogràficament o temàticament.

Podeu veure els Itineraris de Memòria Democràtica al Penedès en català i castellà AQUÍ

Descobrir

Llocs d'interès

L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Ara és temps de…

Experiències per a tots