Quin és el teu tipus de celler?

Setembre 2022

La Ruta del Vi del Penedès té més de 70 cellers per visitar, cadascun amb la seva pròpia personalitat. Entre tantes opcions, sabem que es fa molt difícil triar, així que hem creat un llistat de cellers segons 5 perfils, que poden encaixar amb els teus gustos i motivacions. 

Per més ajuda in situ, pots passar-te per qualsevol de les Oficines de Turisme del territori i preguntar als nostres amables informadors, que segur et podran donar un cop de mà.

 

Modernistes

L’empremta del modernisme al Penedès es troba en tota mena de construccions, des de cases particulars a edificis funcionals, com en alguns cellers. 

Si voleu veure exemples d’aquest moviment dins de la Ruta del Vi del Penedès, apropeu-vos a l’excepcional obra arquitectònica de Josep Puig i Cadafalch a Codorníu. L’antiga casa pairal, el celler, els jardins i l’edifici principal que us dóna la benvinguda son plens de detalls, com els vitralls de colors, el trencadís fet d’ampolles i les voltes i formes arrodonides. 

També podeu contemplar les diverses manifestacions del modernisme presents al celler Ludens, on es troba  la Masia Grabuach, que data de 1747 i que l’any 1920 va ser remodelada pel prestigiós Puig i Cadafalch en l’estil modernista. També hi trobareu vestigis a Freixenet, Mascaró, Oriol Rossell o Finca Batllori, testimonis directes que conviden a endinsar-te en el modernisme català més vitivinícola.

>>

Gastronòmics

Si sou dels que us conquisten per l'estómac i us agrada acompanyar el tast de vins amb gastronomia, actualment teniu un gran ventall d’opcions, començant pels cellers amb restaurant; molt pràctic per fer una visita guiada amb copeta i després asseure-us a taula amb les seves propostes gastronòmiques.

Quedareu gratament sorpresos de l’oferta gastronòmica complementària que ofereixen els cellers. La majoria tenen opció d’aperitius per acompanyar els vins, des dels més senzills fins els més elaborats, amb tapes fredes i calentes. Però sí el que realment voleu és una experiència enogastronòmica, us suggerim provar les opcions de pícnic i brunch entre vinyes- en quedareu encantats- o atreviu-vos amb els maridatges, com els de vins amb formatges o pernils, o els d’espumosos amb xocolates, on us ensenyaran per què cada producte es complementa i combina.

 

Microcellers

Com n’hi dirieu a un celler on absolutament totes les tasques les fan entre tres o quatre persones? Doncs sí, hi ha cellers que son així de petits. S’han de fer càrrec de la vinya durant tot l’any, d’elaborar els vins i de tenir-ne cura durant la criança, vendre’ls a les botigues de vins i restaurants i fins i tot de repartir-los en furgoneta fins allà on calgui. Per no parlar de les tasques administratives i el màrqueting! Tot i això, volen obrir-vos les portes de casa seva i donar-vos l’oportunitat de visitar-los per conèixer de primera mà tot l’esforç que hi posen. 

Son projectes molt personals, on a vegades hi trobareu un pare i la seva filla que segueixen la tradició des de fa 4 generacions, una parella amb un somni comú, o de petits viticultors que es van acabar llançant a fer el seu propi producte al soterrani de casa.

 

Urbans

En un territori vitivinícola, el més habitual és trobar els cellers aïllats, envoltats de les seves vinyes, així que en la majoria de casos, cal disposar de mitjà de transport de visitar-los. 
Si no disposeu de vehicle propi, una bona alternativa és visitar els cellers que estan ubicats dins un nucli urbà. D’aquesta manera podeu arribar-hi en transport públic i moure-us a peu o en bici d’un lloc a l’altre.

Sota els carrers de la població de Sant Sadurní d’Anoia, per exemple, s’amaguen els passadissos soterrats de les caves on descansen ampolles i bótes i entre tots, sumen quilòmetres de longitud, on es guarden infinitat d’històries.

 

Sostenibles

La sostenibilitat és un concepte molt transversal. Hi poden haver pràctiques sostenibles en el cultiu de la vinya, en la conservació de l’energia o l’aigua i en les pràctiques d’elaboració,  però en aquest cas, ens centrarem en els cellers que aposten per un model turístic amb pràctiques sostenibles, en concret, en tots aquells que al territori han obtingut el reconeixement Biosphere Sustainable Lifestyle.

El compromís per a la sostenibilitat Biosphere és un programa on empreses, entitats i destinacions s’adhereixen per aplicar diferents manuals i implementar anualment millores sostenibles en els seus serveis turístics, que es validen per auditoria, com ara una bona gestió de les aigües residuals dels centres de visites, de l’eficiència energètica o adaptar visites a públic amb diversitat funcional. Aquesta és la millor mostra de compromís per a un futur turístic sostenible part dels agents de la destinació tant públics com privats.

 

Descobrir

Llocs d'interès

El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Oficina de Turisme de Vilafranca del Penedès
Basílica de Santa Maria
6, 13, 20 i 27 d'agost, 3, 10, 17 i 24 de setembre, 1, 8 i 15 d'octubre
Font-rubí
8 i 9 d'octubre
Sant Sadurní d'Anoia
Oficina de Turisme de Sant Sadurní d'Anoia
7, 8 i 9 d'octubre
Sant Martí Sarroca
Sa Roca, Conjunt Monumental
8 i 9 d'octubre

Ara és temps de…

Experiències per a tots