El Secret del Victor. Els Castells de Frontera al Penedès

Al segle X, entre comptats catalans i l’emirat de Còrdova, s’hi situava una àmplia franja de frontera, una terra en procés d’organització i poc poblada. 

Els Castells de Frontera del Penedès, com el de Subirats, Olèrdola i Gelida es construïen  a les parts més alçades d’aquesta terra. I què tenien  en comú aquests castells i algunes torres del Penedès?

Quan els sarraïns feien les seves incursions per mar i terra amb la intenció d’atacar i assaltar els castells, aquestes fortificacions del segle X servien per fer-los front.

Els Castells de Frontera del Penedès es connectaven entre ells a través d’una torxa que encenien a la torre més alta. D’aquesta manera s’anaven passant la informació d’un castell a un altre, per avisar al castlà , que vivia a l’interior, perquè preparés les seves tropes per ajudar a repel·lir la incursió dels sarraïns.

Les batalles cos a cos, el so de les espases, els crits dels cavallers ja no se senten a dalt de muntanyes i turons del Penedès, però els castells que encara es poden visitar són testimoni de la història d’aquesta terra vitivinícola i formen part del seu paisatge.

Descobrir

Llocs d'interès

El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Ara és temps de…

Experiències per a tots