El Secret d'en Víctor. Els Castells de Frontera al Penedès

Una terra en procés d'organització i poc poblada

Al segle X, entre comptats catalans i l'emirat de Còrdova, se situava una franja àmplia de frontera, una terra en procés d'organització i poc poblada.

Els Castells de Frontera del Penedès, com el de Subirats, Olèrdola i Gelida, es construïen a les parts més altes d'aquesta terra. I què tenien en comú aquests castells i algunes torres edificades a la regió de Penedès? Eren la frontera entre els sarraïns i els catòlics.

Quan els sarraïns feien les seves incursions per mar i terra amb la intenció d'atacar i assaltar els pobles, aquestes fortificacions del segle X servien per fer-hi front.

Els castells es connectaven entre ells mitjançant una torxa

Els Castells de Frontera de Penedès es connectaven entre ells mitjançant una torxa que encenien a la torre més alta. D'aquesta manera, quan hi havia perill, s'anaven passant la informació d'un castell a un altre, per avisar el castellà, que vivia a l'interior, perquè preparés les tropes per ajudar a repel·lir la incursió dels sarraïns.

Les batalles cos a cos i el so de les espases ja no se senten a dalt de les muntanyes

Les batalles cos a cos, el so de les espases, els crits dels cavallers ja no se senten a dalt de muntanyes i turons del Penedès, però els castells que encara es poden visitar són testimoni d'alguns capítols de la història que va passar a la nostra terra.

Descobrir

Llocs d'interès

L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Gelida
Del 08 al 10 de juny
Santa Margarida i els Monjos
del 2 a l’11 de juny de 2023

Ara és temps de…

Experiències per a tots