El Secret d'en Víctor. Els Castells de Frontera al Penedès

Una terra en procés d'organització i poc poblada

Al segle X, entre comptats catalans i l'emirat de Còrdova, se situava una franja àmplia de frontera, una terra en procés d'organització i poc poblada.

Els Castells de Frontera del Penedès, com el de Subirats, Olèrdola i Gelida, es construïen a les parts més altes d'aquesta terra. I què tenien en comú aquests castells i algunes torres edificades a la regió de Penedès? Eren la frontera entre els sarraïns i els catòlics.

Quan els sarraïns feien les seves incursions per mar i terra amb la intenció d'atacar i assaltar els pobles, aquestes fortificacions del segle X servien per fer-hi front.

Els castells es connectaven entre ells mitjançant una torxa

Els Castells de Frontera de Penedès es connectaven entre ells mitjançant una torxa que encenien a la torre més alta. D'aquesta manera, quan hi havia perill, s'anaven passant la informació d'un castell a un altre, per avisar el castellà, que vivia a l'interior, perquè preparés les tropes per ajudar a repel·lir la incursió dels sarraïns.

Les batalles cos a cos i el so de les espases ja no se senten a dalt de les muntanyes

Les batalles cos a cos, el so de les espases, els crits dels cavallers ja no se senten a dalt de muntanyes i turons del Penedès, però els castells que encara es poden visitar són testimoni d'alguns capítols de la història que va passar a la nostra terra.

Descobrir

Llocs d'interès

El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Vilafranca del Penedès
17 i 18 desembre
Avinyonet del Penedès
17, 25 i 26 de desembre 2023 - 1, 7 i 14 de gener 2024

Ara és temps de…

Experiències per a tots