El Secret del Joan. Som el peu

Aquest secret és l'essència de l'actual colla castellera

Molt poca gent coneix el significat de l'etiqueta #Somelpeu que normalment fan servir els Castellers de Vilafranca. Al Joan Badell, expresident, li encanta explicar aquest secret perquè és l'essència de l'actual colla castellera, i on segurament va començar tot.

Al segle XIX l'afició Vilafranquina era el peu dels castells

Des del 1771, any de la primera referència del Ball de Valencians Vilafranquí, origen dels actuals castells, la plaça de la vila de Vilafranca ha estat l'escenari de les millors construccions humanes de cada època, de diades molt especials, d'emocions per haver descarregat el primer castell de 10, de nervis per ser la primera vegada que et descalces per pujar, de somriures quan arriba el millor dia de l'any, de complicitats per assolir el mateix objectiu, de celebracions quan tot flueix i d'homenatges a aquells castellers de tota la vida.

Aquesta herència va culminar el 1948 amb la fundació dels castellers

A mitjans del segle XIX, quan la colla dels Pagesos i els Menestrals dels Xiquets de Valls venien per Sant Fèlix convidats pels administradors de la Festa Major, l'afició Vilafranquina estava al peu dels castells.

Gràcies a la seva ajuda, els Xiquets de Valls eren capaços d'aixecar els castells més alts a Vilafranca del Penedès. El dia de Sant Feliu de 1860 es van veure per primera vegada castells de 9 pisos. Aquell any, l'afició de Vilafranca ja era al peu, al folre i altres posicions destacades dels Xiquets de Valls.

Aquesta herència castellera, després d'algun intent incipient com el grup de Cal Noi-Noi (1926), va culminar el 1948 amb la fundació dels Castellers de Vilafranca.

Per això, podem dir que l'afició castellera de Vilafranca van començar sent el peu dels castells més importants al seu dia, i són hereus de la plaça més castellera.

Descobrir

Llocs d'interès

El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

DO Vinífera – Centre d’Interpretació del Jaciment ibèric de la Font de la Canya
Avinyonet del Penedès
11 i 12 de maig de 2024
Museu Pau Casals
1 de maig
Sant Llorenç d'Hortons
27 d'abril
Les Cabanyes
11 de maig

Ara és temps de…

Experiències per a tots