El Secret del Joan. Som el peu

Molt poca gent coneix el significat del hastag #Somelpeu que normalment utilitzen els Castellers de Vilafranca.  Al Joan Badell, actual president, li encanta explicar aquest secret perquè és l’essència de l’actual colla castellera, és on segurament va començar tot.

Des de 1771, any de la primera referència del Ball de Valencians Vilafranquí, la plaça de la Vila de Vilafranca ha estat l’escenari de les millors construccions humanes de cada època, de diades molt especials, d’emocions per haver descarregat el primer castell de 10,  de nervis per ser el  primer cop que et descalces per pujar, de somriures quan arriba el millor dia de l’any, de complicitats per assolir el mateix objectiu, de celebracions quan tot flueix i d’homenatges a aquells castellers de soca-rel.

A mitjans del segle XIX quan la colla dels Pagesos i dels Menestrals dels Xiquets de Valls venien per Sant Fèlix convidats pels administradors de la Festa Major, l’afició Vilafranquina era al peu dels seus castells. Aquest fet, provocava que els Xiquets de Valls aixequessin els castells més alts a Vilafranca del Penedès. A la diada de Sant Fèlix de 1860 es van veure per primer cop castells de 9. En aquell any, l’afició de Vilafranca ja era al peu, folre i altres posicions destacades dels Xiquets de Valls. Aquesta herència castellera després d’algun intent incipient com la colla de Cal Noi-Noi (1926), culminà l’any 1948 amb la fundació dels Castellers de Vilafranca.

Per tant, podem dir que l’afició castellera de Vilafranca van començar sent el peu dels castells més importants i són hereus de la plaça més castellera.

Descobrir

Llocs d'interès

El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Ara és temps de…

Experiències per a tots