El Secret de la Maria. La Festa de la Fil·loxera

El 8 de setembre és un dia màgic per a la Maria. Un dia en què tothom a Sant Sadurní d'Anoia surt al carrer i només hi ha el color groc. Un dia on regna la festa, que té com a protagonistes el foc i la música, un dia per recordar com es va superar la plaga de la fil·loxera.

La festa recorda com es va superar la plaga de la fil·loxera

La fil·loxera és un insecte xuclador, originari d'Amèrica del Nord que va provocar la devastació a la majoria de regions vitícoles europees, com la de Penedès.

La història explica que després d'una època amb escàs producte, els anomenats set savis de Grècia, un grup de propietaris de Sant Sadurní, famosos per les seves tertúlies de diumenge a Can Guineu, van proposar replantar les vinyes amb peus de vinya americanes, que eren immunes a la plaga. Aquesta decisió va salvar la vinya i va coincidir amb el naixement del Cava a finals del segle XIX.

Més de 4000 petards, 240 nens, 230 adults i 100 músics

Com cada any, la Maria tornarà a gaudir de la seva festa preferida que se celebra el 7 i 8 de setembre a Sant Sadurní d'Anoia. S'encenen més de 4000 petards, hi participen 240 nens i 230 adults, hi ha 100 músics actuant; gairebé 40 anys d?història d?una festa que conclou amb l?obertura de més de 150 ampolles de cava.

Descobrir

Llocs d'interès

Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Vilafranca del Penedès
17 i 18 desembre
Avinyonet del Penedès
17, 25 i 26 de desembre 2023 - 1, 7 i 14 de gener 2024

Ara és temps de…

Experiències per a tots