El Secret de la Maria. La festa de la Fil·loxera

El 8 de setembre és una dia màgic per la Maria. Un dia en què a Sant Sadurní d’Anoia tothom surt al carrer, només existeix el color groc, un dia on regna la festa que té com a protagonistes el foc i la música, un dia per recordar com es va superar la plaga de la fil·loxera.

La fil·loxera és un insecte xuclador, originari d’Amèrica del Nord que va provocar la devastació en la majoria de regions vitícoles europees, com el Penedès.

Després d’una època amb escàs producte, els anomenats set savis de Grècia, un grup de propietaris que eren famosos per les seves tertúlies els diumenges a Can Guineu, van proposar replantar les vinyes amb peus de cep americans, que eren immunes a la plaga. Aquesta decisió va salvar la vinya i va coincidir amb el naixement del Cava a finals del segle XIX.

Com cada any la Maria tornarà a gaudir de la seva festa preferida que es celebra el 7 i 8 de setembre a Sant Sadurní d’Anoia. S’encenen més de 4000 petards, hi participen 240 nens i 230 adults, hi ha 100 músics actuant;  gairebé 40 anys d’història d'una festa que conclou amb l'obertura de més de 150 ampolles de cava.

Descobrir

Llocs d'interès

El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Ara és temps de…

Experiències per a tots