IV Jornades del Modernisme a Gelida

Gelida
7 i 8 de juny
Gratuït

A les jornades modernistes de Gelida, coincidint amb el dia del Modernisme, el 8 de juny, volem mostrar tota la riquesa del nostre patrimoni cultural posant rellevància a la  indumentària de l’època i la música.

Amb les diferents activitats volem apropar-nos al Modernisme, i en aquesta ocasió molt especialment a la indumentària, un moviment artístic i cultural de finals del segle XIX i principis del segle XX que va irradiar per tot el país.

 

Què inclou l'activitat

Les jornades venen de la mà de la conferència inaugural en col·laboració amb el Museu Tèxtil de la indumentària. Hi trobarem dues exposicions sobre indumentària- Aquí hi ha tela i Tossa 1914- i la inestimable participació de les cases històriques on posarem veu al Modernisme: amb la literatura-teatre i poesies-, la música, i els balls que es troben amb el folklore i les tradicions. Hi veurem desfilar els vestits que han estat confeccionats en el taller setmanal del grup de les modistes segons els models de l'època.

Teatralització, vestits modernistes, decoració aparadors, tallers, mostres culturals i conferències 

Informació addicional

Divendres, 7 de juny 

Obertura exposició “Aquí hi ha tela” - Un passeig per la indumentària dels segles XIX i XX

Aquesta exposició, fruit de la col·laboració entre la Diputació de Tarragona i el CIMIR, mostra l'evolució del vestit des del segle XIX fins a l'actualitat.

Sala d’actes del Centre Cultural – A les 17:00 h.

Visita l’exposició en l’horari d’obertura de la Biblioteca Jaume Vila fins al 13 de juny.

 

 Inauguració exposició “Tossa 1914”

Exposició del vestuari de l’espectacle “Tossa 1914” (Coreografia de Salvador Mel·lo). Aquest espectacle va ser portat a escena per l’Esbart Rocasagna de Gelida el 2008, i tots els figurins van ser dissenyats per l’escenògraf Ramon B. Ivars.

Espai 1880  - A les 18:00 h.

Visita l’exposició en l’horari d’obertura de l’Ajuntament fins al 13 de juny i matins del caps de setmana.

 

Conferència sobre indumentària modernista  a Catalunya (1890 – 1914).

A càrrec de Mercè López Garcia, conservadora del Museu tèxtil de la indumentària.

Sala Santa Llúcia (CIC) – A les 19:00 h.

 

Dissabte, 8 de juny

Matí

Pinzellades del Modernisme de Gelida - Carrers de Gelida – De les 10:30 a les 13:00 h.

Amb la participació d’Urban Sketchers Penedès, diferents artistes dibuixaran i pintaran escenes urbanes in situ, capturant l’essència de les jornades modernistes.

Punt de trobada: Centre Interpretació del Funicular, a les 10:00 h.

Presentació de les IV Jornades del Modernisme     -  Biblioteca J. Vila Pascual -  A les 10:30 h.

Posant veu al Modernisme   - Cases i espais del modernisme  - De les 11:00 a les 13:00 h.

Visita els espais emblemàtics d’aquesta època on podreu trobar interpretacions del patrimoni, mostres culturals i teatralització recreant escenes de la vida quotidiana.

 

Àmbit Plaça Església - Carrer Major

Carrer principal de la població, que serveix com traçat al llarg de tota la població, ens uneix els espais més cèntrics on iniciar el passeig.

  • Capella del Santíssim de l’Església parroquial de Sant Pere
  • Centre Interpretació Funicular
  • Casa Pascual Boatell
  • Centre Cultural-Biblioteca

Àmbit Carrer Jaume Via

Aquest carrer neix durant el Modernisme i conserva cases relacionades amb l'època, al prop de la plaça de l'Església hi trobem Els Lluïsos (1909) i l'edifici de Les Monges.

  • Casa Maria Valls
  • Ca l’Adela

Àmbit Carrer Sant Lluís -Barceloneta

Els nous carrers es van projectar en aquest moment de febre constructiva en què la població va augmentar el nombre de cases i son testimoni del primer estiueig, amb molta presència del mestre d’obres Joan Pascual i Batlle.

  • Ca la Sara
  • Can Valls
  • Cal Pallejà
  • Espai 1880

 

Tallers familiars del Modernisme, per a totes les edats

POSTAL DEL DRAC DEL PARC GÜELL (Infants de 2 a 6 anys)

Imitant la tècnica del trencadís, els infants decoraran amb paper pinotxo, xarol i altres materials el famós drac modernista del Parc Güell dissenyat per Antoni Gaudí.

RETALLABLE DE MODA (Infants de 6 a 8 anys)

Com es vestien els homes i les dones en l’època modernista? Un vestit per a cada ocasió, farem un retallable de paper on podrem vestirà i desvestir a les senyores i els senyors burgesos amb la moda de l'època.

JO TAMBÉ VULL UN BARRET (Infants a partir de 4 anys acompanyats d’un adult)

No hi ha millor complement per estar a la moda que un bonic barret. Farem un barret de paper i el decorarem amb plomes de diferents tipus, cintes i flors fetes amb papers...

Carrer Major- De les 11:00 a les 13:00 h.

 

Visita un celler Modernista   -   Celler Can Pasqual – De les 11 a les 13:00 h.

Del mas de Can Pasqual tenim constància des de l'any 1529, i la dedicació a la terra-i a la viticultura- amb Jaume Pasqual. Sabem que en el 1808 s'hi elaborava aiguardent en els cellers fins que amb la Fil·loxera es van perdre les collites. La casa pairal té dos cossos paral·lels a dos vessants, l'un d'habitatge i l'altre de celler, aquest renovat l'any 1914 sobre els antics cups. Es conserven els cups i els dipòsits de formigó on s'emmagatzemava el vi a doll. És un dels cellers penedesencs que s'ha conservat intacte i que conserva tot l'esperit de l'època i que podem resseguir a través de la documentació existent.

 

Tarda

Tot passejant pels jardins de Can Pàmies  - De les 18:00 a les 21:00 h

Recreació duna revetlla d’estil noucentista, desfilada indumentària i actuació de la Coral Vallbardina 

El Modernisme es va allargar i es va fusionar amb el Noucentisme. Aquesta casa va ser construïda l'any 1928 per l'arquitecte Carles Martínez Sánchez, i es continua a la torre de Can Torres, ambdues conformen un gran espai enjardinat amb vista al castell. L'estiueig a Gelida va irradiar també pel segle XX. El propietari va ser l'empresari tèxtil Josep Pamias Corrons i la seva dona, gelidenca, Teresa Gibert Closa.

Actuació Coral Vallbardina     A les 18:00 h.
 

Desfilada d’indumentària modernista   A les 18:30 h.

Amb la participació de l’Associació Modernisme de Gelida, un grup de persones que recreen l’ambient local d’aquesta època amb el seu vestuari i que col·labora en les jornades confeccionant la indumentària dels comerços de Gelida i participant en l’organització, i de l’entitat Llum i Color del 900, Associació Cultural de Recreació Històrica Modernista de Terrassa..

 

Ball d’estil Noucentista amb La Puntual Folk  A els  19:00 h.

Participa en un ball noucentista (fox, americana, pericon, masurca, polca, xotis, pasdoble, bolero...). com els que es feien a principis del segle XX a Catalunya.

Degustació de vins, caves i productes gelidencs.

 

Contacte
Telèfon
937790058
Adreça

Carrers de Gelida
08790
Espanya

Municipi
Gelida

+ info

Temàtiques
Esdeveniments
Públics
Tots els públics
Accessibilitat
Mobilitat reduïda

Imatges

Descobrir

Llocs d'interès

El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Ara és temps de…

Experiències per a tots