Torre Blava – Espai Guinovart

Lloc d'interès

La torre de Ribes Roges va ser construïda el darrer terç del segle XIX com a element defensiu per protegir el barri de Baix-a-mar de possibles atacs, per mar o per terra, de tropes carlines o de bandolers, i és l’única que es conserva de les tres que hi havia a línia de la costa. La torre ha tingut diferents usos al llarg del segle XX. Va ser des d’un cafè restaurant fins a una oficina d’informació turística. L’any 2000 Josep Guinovart va convertir l’antiga torre de vigilància del passeig Marítim en un espai d’homenatge a la gent del mar i a la mateixa mar. 

La torre, d’estructura circular, està formada per tres pisos i el terrat. Cada una de les plantes està decorada amb elements relacionats amb l’univers marí. A la primera planta Guinovart fa una reinterpretació de les llegendes de pirates i naufragis, que tenen com a escenari la comarca i els penya-segats del Garraf, i altres fets que s’han conservat fins als nostres dies gràcies a la memòria popular. La segona planta està presidida per una estructura de cordes de la qual pengen un conjunt de nusos de pesca, símbol de l’esforç i la duresa del treball dels pescadors i mariners. La tercera planta està dedicada a alguns dels artistes que han tingut com a font d’inspiració el mar. Noms de pintors, músics i escriptors universals com Dalí, Matisse i Picasso es barregen amb noms d’artistes locals vinculats a la ciutat com Manuel de Cabanyes i Armand Cardona. Una escala de cargol dóna accés al terrat. Guinovart convida els visitants a gaudir del mar, del passeig Marítim i del far de Vilanova. Un penell en forma de vaixell amb gravats de les constel·lacions marines corona la Torre Blava.

Josep Guinovart (Barcelona, 1927- 2007) estudià art en diverses institucions de Barcelona i París. Està considerat com un dels màxims exponents del corrent informalista. Destaca la seva variada producció artística: pintura, dibuix, obres murals, il·lustracions de llibres, escenografies teatrals, escultura... que es troba als principals museus del món.

Contacte
Telèfon
938154202
Email
informacio@victorbalaguer.cat
Adreça

Passeig de Ribes Roges, s/n
08800 Barcelona
Espanya

Municipi
Vilanova i la Geltrú

+ info

Categorització
Monestirs, castells i vestigis
Classificació de patrimoni
Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN)
Reserva prèvia
No
Idiomes d'atenció
Anglès
Català
Espanyol
Accessibilitat
Mobilitat reduïda
Horari
  • Setmana Santa 2023: 7, 8 i 9 d'abril, d'11 a 14 h
  • Estiu 2023: del 10 de juny al 10 de setembre, dissabtes i diumenges de 18 a 21 h

Imatges

Descobrir

Llocs d'interès

El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Ara és temps de…

Experiències per a tots