Torre Blava – Espai Guinovart

Lloc d'interès

 

La torre de Ribes Roges va ser construïda el darrer terç del segle XIX com a element defensiu per protegir el barri de Baix-a-mar de possibles atacs, per mar o per terra, de tropes carlines o de bandolers, i és l’única que es conserva de les tres que hi havia a línia de la costa. La torre ha tingut diferents usos al llarg del segle XX. Va ser des d’un cafè restaurant fins a una oficina d’informació turística. L’any 2000 Josep Guinovart va convertir l’antiga torre de vigilància del passeig Marítim en un espai d’homenatge a la gent del mar i a la mateixa mar. 

La torre, d’estructura circular, està formada per tres pisos i el terrat. Cada una de les plantes està decorada amb elements relacionats amb l’univers marí. A la primera planta Guinovart fa una reinterpretació de les llegendes de pirates i naufragis, que tenen com a escenari la comarca i els penya-segats del Garraf, i altres fets que s’han conservat fins als nostres dies gràcies a la memòria popular. La segona planta està presidida per una estructura de cordes de la qual pengen un conjunt de nusos de pesca, símbol de l’esforç i la duresa del treball dels pescadors i mariners. La tercera planta està dedicada a alguns dels artistes que han tingut com a font d’inspiració el mar. Noms de pintors, músics i escriptors universals com Dalí, Matisse i Picasso es barregen amb noms d’artistes locals vinculats a la ciutat com Manuel de Cabanyes i Armand Cardona. Una escala de cargol dóna accés al terrat. Guinovart convida els visitants a gaudir del mar, del passeig Marítim i del far de Vilanova. Un penell en forma de vaixell amb gravats de les constel·lacions marines corona la Torre Blava.

Josep Guinovart (Barcelona, 1927- 2007) estudià art en diverses institucions de Barcelona i París. Està considerat com un dels màxims exponents del corrent informalista. Destaca la seva variada producció artística: pintura, dibuix, obres murals, il·lustracions de llibres, escenografies teatrals, escultura... que es troba als principals museus del món.

Contacte
Telèfon
938154202
Email
informacio@victorbalaguer.cat
Adreça

Passeig de Ribes Roges, s/n
08800 Barcelona
Espanya

Municipi
Vilanova i la Geltrú

+ info

Categorització
Monestirs, castells i vestigis
Classificació de patrimoni
Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN)
Reserva prèvia
No
Idiomes d'atenció
Anglès
Català
Espanyol
Accessibilitat
Mobilitat reduïda
Horari
  • Setmana Santa 2022: 15, 16 i 17 d'abril, d'11 a 14 h
  • Estiu 2022: del 10 de juny a l'11 de setembre, divendres, dissabtes i diumenges de 18 a 21 h

Imatges

Descobrir

Llocs d'interès

Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Castell de la Santa Creu de Calafell
Calafell
Cada primer cap de setmana de mes
Font-rubí
Del 21 de gener al 13 de maig de 2023
28, 29 i 30 d'abril

Ara és temps de…

Experiències per a tots