Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Lloc d'interès

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer va ser fundada l'any 1884 per l'escriptor i polític que li dona nom. És un dels museus més antics i singulars de Catalunya, que manté en bona part l’estètica i les col·leccions originals, i que permet conèixer com era un museu al segle XIX. Des del seu inici va voler ser un temple universal del saber, obert a tothom, per fomentar l'educació i la cultura; va ser també el primer edifici públic català destinat a complir les funcions de biblioteca i museu.

El llegat de Víctor Balaguer, ubicat a la planta baixa, està format pel conjunt de llibres i obres d'art que havia aplegat al llarg de la seva vida: pintures, escultures, objectes etnogràfics de cultures llunyanes i peces d'arqueologia i arts decoratives, juntament amb una biblioteca patrimonial amb milers de volums de diferents temàtiques.

Les col·leccions artístiques acullen en les seves sales l’obra d’autors com Martí Alsina, Rusiñol, Casas, els germans Vallmitjana, Nonell, Anglada Camarasa, Mir, Nogués, entre d’altres, que ofereixen un excepcional recorregut per l’art català des del Romanticisme fins al Noucentisme. També hi tenen el seu lloc les expressions artístiques del segle XX amb el conjunt d’obres procedents del primer Museu d’Art Contemporani de Barcelona, de la dècada de 1960, i que representa la col·lecció d’art informalista més important de Catalunya. La secció de pintura es completa amb l’exposició permanent d’una vintena d’obres del dipòsit històric del Museo del Prado, amb noms de l’art universal com El Greco, Ribera, Murillo, Maíno o Goya.

Entre les col·leccions etnogràfiques s’hi troben peces de les Filipines, Egipte, la Xina i el Japó, així com una mostra d’art precolombí, fruit de l’interès per altres cultures propi del segle XIX i de l’anhel de Balaguer per crear un museu universal. Hi destaca especialment la col·lecció egípcia donada per Eduard Toda, en la qual s’hi troba la mòmia d’un infant –la Nesi, una de les úniques cinc mòmies que es preserven en museus catalans.

L’arqueologia i les arts decoratives, de gran interès en els museus del XIX, es troben també representades en les col·leccions, amb peces de gran singularitat com un morter mossàrab del segle XII, peces iberes de bronze o exemplars de rajola catalana i valenciana.

El seu mportant fons artístic ha convertit el Museu Balaguer en un dels integrants de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. Per altra banda la Biblioteca Balaguer, amb el seu fons bibliogràfic patrimonial, està vinculada a la Biblioteca de Catalunya.

Contacte
Telèfon
938 154 202
Email
informacio@victorbalaguer.cat
Adreça

Av. Víctor Balaguer
08800 Barcelona
Espanya

Municipi
Vilanova i la Geltrú

+ info

Categorització
Art i artistes
Classificació de patrimoni
Béns Culturals d'Interès Local (BCIL)
Béns inventariats
Reserva prèvia
No
Idiomes d'atenció
Anglès
Català
Espanyol
Accessibilitat
Cadira de rodes - accessibilitat total
Mobilitat reduïda
Horari

Des del 7 de març de 2022, tancat per obres. Més informació a www.victorbalaguer.cat.

Imatges

Descobrir

Llocs d'interès

El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Sant Cugat Sesgarrigues
Un cop al mes
CIARGA, Centre d'Interpretació de l’Aviació Republicana i Guerra Aèria
Santa Margarida i els Monjos
25 de maig

Ara és temps de…

Experiències per a tots