L’aposta pel coneixement i la sensibilització a la cultura de les dades

El Consorci de Promoció turística té, entre els seus objectius, oferir i coordinar les actuacions relatives a l'anàlisi, l'estudi, el coneixement, la recerca i la definició d'estratègies del sector del turisme en l'àmbit territorial del Penedès. Per aquest motiu volem sensibilitzar de la importància de fer ús d'eines que ens permeten recollir aquestes dades i que des del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya estan impulsant, juntament amb les Diputacions. Estem parlant del Tourism Data System, TDS. I del TDS MICE

L’allotjament turístic és un dels serveis principals en una destinació  i disposar de la informació que ens facilita eines com el TDS, permet als ens locals i comarcals treballar pel foment i la dinamització turística de la destinació. Tourism Data System, TDS és una eina per recopilar les dades dels allotjaments per tal de millorar la presa de decisions i analitzar l'activitat turística arreu del territori.

Amb aquesta eina gratuïta l’allotjament es pot gestionar i li permet analitzar l'evolució de la seva activitat i comparar-la amb els globals de la destinació a la qual pertany, la seva tipologia d'allotjament i amb la d'altres marques turístiques.

En el cas del TDS per allotjaments, a la comarca de l’Alt Penedès si està treballant des de l'octubre del 2018,  i hi ha 70 allotjaments donats d'alta i que, per tant, es beneficien dels serveis d'aquesta eina, dels 105 que hi ha en total a la comarca (queden exclosos els HUTs).

El Tourism Data System és un projecte que té els seus orígens en els programes Plataforma i E-negoci desenvolupats pel Consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i Oci a les comarques de Tarragona durant els anys 2010 i 2011, en el marc del projecte Pla per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i l'Oci a les Comarques de Tarragona, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Eix 1 a la demarcació de Tarragona i per la Diputació de Tarragona.

Actualment, gràcies al detall geogràfic de les dades ofertes, la periodicitat d'elaboració d'informes i la possibilitat de realitzar consultes i comparacions a mida, el Tourism Data System s'ha consolidat com un sistema d'intel·ligència turística estès a tot Catalunya i utilitzat tant per a la gestió empresarial com per a la gestió de territoris.

Per altra banda, en el cas del TDS MICE, estem parlant de la plataforma de recollida de dades del turisme de reunions, un segment en el qual si està apostant tant des del sector privat com des del Consorci de Promoció Turística. Un dels objectius d’aquesta eina és traslladar al sector, coneixement específic de l'impacte del turisme de reunions a la destinació i els serveis que ofereix és proporcionar una eina que permeti la comparativa amb agents de la mateixa tipologia.

En el cas del TDS MICE s’ha començat aquest 2024 a recollir dades amb les empreses adherides al club de producte PENEDÈS EVENTS Convention Bureau, tot i que el TDS MICE està obert a totes aquelles empreses del sector MICE a Catalunya. Actualment, 21 empreses  del Penedès estan fent ús d'aquesta eina beneficiant-se dels serveis que ofereix; comparativa amb agents de la mateixa tipologia, estadística de les dades recopilades.

Si voleu ampliar la informació, podeu fer-ho a través del Consorci de Promoció Turística del Penedès o dels referents a la vostra província:

 

TDS Allotjaments:

Barcelona - https://barcelona.tourism-data-system.cat/ 

Tarragona - https://tarragona.tourism-data-system.cat/

 

TDS MICE:

https://mice.tourism-data-system.cat/ 

 

Descobrir

Llocs d'interès

L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
El conjunt monumental de l’església i el castell de Sant Martí Sarroca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional.
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Sant Cugat Sesgarrigues
Un cop al mes
Vilafranca del Penedès
3 i 10 de març, 7 i 14 d'abril, 5 i 12 de maig

Ara és temps de…

Experiències per a tots