El Secret del Victor. Els Castells de Frontera al Penedès

Una terra en procés d’organització i poc poblada

Al segle X, entre comptats catalans i l’emirat de Còrdova, s’hi situava una àmplia franja de frontera, una terra en procés d’organització i poc poblada. 

Els Castells de Frontera del Penedès, com el de Subirats, Olèrdola i Gelida es construïen  a les parts més alçades d’aquesta terra. I què tenien  en comú aquests castells i algunes torres del Penedès?

Quan els sarraïns feien les seves incursions per mar i terra amb la intenció d’atacar i assaltar els castells, aquestes fortificacions del segle X servien per fer-los front.

Els Castells es connectaven entre ells a través d’una torxa

Els Castells de Frontera del Penedès es connectaven entre ells a través d’una torxa que encenien a la torre més alta. D’aquesta manera s’anaven passant la informació d’un castell a un altre, per avisar al castlà , que vivia a l’interior, perquè preparés les seves tropes per ajudar a repel·lir la incursió dels sarraïns.

Les batalles cos a cos i el so de les espases ja no se senten a dalt de muntanyes

Les batalles cos a cos, el so de les espases, els crits dels cavallers ja no se senten a dalt de muntanyes i turons del Penedès, però els castells que encara es poden visitar són testimoni de la història d’aquesta terra vitivinícola i formen part del seu paisatge.

Subscriu-te al nostre butlletí
Vols estar al dia sobre esdeveniments, activitats i propostes que es duen a terme al Penedès?