El Secret del Joan. Som el peu

Aquest secret és l’essència de l’actual colla castellera

Molt poca gent coneix el significat del hastag #Somelpeu que normalment utilitzen els Castellers de Vilafranca.  Al Joan Badell, actual president, li encanta explicar aquest secret perquè és l’essència de l’actual colla castellera, és on segurament va començar tot.

Al segle XIX l’afició Vilafranquina era al peu dels castells

Des de 1771, any de la primera referència del Ball de Valencians Vilafranquí, la plaça de la Vila de Vilafranca ha estat l’escenari de les millors construccions humanes de cada època, de diades molt especials, d’emocions per haver descarregat el primer castell de 10,  de nervis per ser el  primer cop que et descalces per pujar, de somriures quan arriba el millor dia de l’any, de complicitats per assolir el mateix objectiu, de celebracions quan tot flueix i d’homenatges a aquells castellers de soca-rel.

Aquesta herència culminà l’any 1948 amb la fundació dels castellers

A mitjans del segle XIX quan la colla dels Pagesos i dels Menestrals dels Xiquets de Valls venien per Sant Fèlix convidats pels administradors de la Festa Major, l’afició Vilafranquina era al peu dels seus castells. Aquest fet, provocava que els Xiquets de Valls aixequessin els castells més alts a Vilafranca del Penedès. A la diada de Sant Fèlix de 1860 es van veure per primer cop castells de 9. En aquell any, l’afició de Vilafranca ja era al peu, folre i altres posicions destacades dels Xiquets de Valls. Aquesta herència castellera després d’algun intent incipient com la colla de Cal Noi-Noi (1926), culminà l’any 1948 amb la fundació dels Castellers de Vilafranca.

Per tant, podem dir que l’afició castellera de Vilafranca van començar sent el peu dels castells més importants i són hereus de la plaça més castellera.

Subscriu-te al nostre butlletí
Vols estar al dia sobre esdeveniments, activitats i propostes que es duen a terme al Penedès?