Gastronomia al Penedès

A taula, acompanyant els vins i caves penedesencs, també hi ha lloc per a una rica i gustosa gastronomia autòctona.

El producte més distingit de la zona és la Gallina i el Gall penedesenc, criat amb molta cura i alimentat amb productes naturals. Avui en dia, encara se celebra la Fira centenària del Gall Penedesenc a Vilafranca del Penedès.

Destacar també la garrofa i les coques enramades típiques del Baix Penedès, decorades amb productes de l'horta penedesenca, carn o peix. L’Enramada, una mostra enogastronòmica celebrada a l’Arboç, et permet degustar aquestes coques tan singulars. Per altra banda, a la comarca del Garraf hi trobem productes com la gamba de Vilanova, el cargol punxenc, l’escarola perruqueta, els espigalls i la Malvasia de Sitges.

No podem obviar mencionar el préssec d’Ordal i el seu Mercat, així com les diferents varietats de rebosteria tradicional; les coques dolces i les catànies de Vilafranca, els gelidencs de Gelida, les coques de les Viudes o els Noiets de Sant Sadurní i els Carquinyolis de Sant Quintí, els bufats del Baix Penedès, les orelletes del Vendrell i d’altres especialitats acreditades per diverses pastisseries, a més de les propostes específiques dels mestres xocolaters.

Molts d'aquests productes els podreu tastar en els diferents restaurants del territori, els quals no obliden oferir en les seves cartes diversos plats de cuina autòctona de temporada, com per exemple el Xató, propi de les comarques de l’Alt Penedès, el Garraf i el Baix Penedès.

IGP Gall del Penedès

El Gall del Penedès és un producte estretament lligat al territori Penedès, d’on és originari.

Reconegut per la Unió Europea amb el distintiu de qualitat d’Identificació geogràfica Protegida (IGP) per la seva alta qualitat, singularitat, reputació i per les seves condicions de criança específiques, entre les quals destaquem, la cria en llibertat, una alimentació vegetal que inclou cereals, lleguminoses i un 5% de granet de raïm, que li atorga unes característiques organolèptiques diferencials respecte a altres dietes i finalment una durada mínima de cria d'aproximadament 4 mesos. El resultat és una carn amb un gran valor afegit des d’un punt de vista d’alimentació saludable.

Tot plegat, fa del Gall del Penedès, un producte únic i singular, que tan restauradors, comerços especialitzats i consumidors identifiquen com a tret característic del territori.

Gall del Penedès

Col·lectius de cuina

Per a la preservació, conservació i difusió de la cuina autòctona més característica al Penedès, el territori compte amb diferents col·lectius de cuina. Aquests, formats per restauradors, empreses gastronòmiques, productors, agricultors, etc., tenen com a objectiu principal fomentar la gastronomia local i fer-la arribar als consumidors.

El Penedès Tasta'l - Vilafranca Ve de Gust - Terra i Taula, Unió de Productors i Cuiners del Baix Penedès - Ruta del Xató - Menja't Vilanova - Slow Food del Garraf i Penedès - Club de Tast Sitges - Les Cuines del Vendrell                                        

Productes de la Terra

La Xarxa Productes de la Terra és una agrupació d’ens local d’àmbit comarcal coordinada per la Diputació de Barcelona. Formada per empreses productores i elaboradores de productes agroalimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona, té com a objectiu impulsar i millorar la producció i comercialització dels productes més significatius d’una destinació, a més a més de contribuir a la divulgació i conservació d’aquests aliments amb la finalitat de promocionar territoris més atractius i de qualitat.

Al Penedès hi ha 3 comarques adherides a la Xarxa Productes de la Terra, parlem concretament de l’Alt Penedès, el Garraf i l’Anoia. Aquests territoris compten amb un ampli conjunt d’empreses que participen en aquesta iniciativa i que es dediquen professionalment a produir o transformar aliments propis de les seves demarcacions.

Si t’agrada el producte de proximitat i vols conèixer espais on poder cercar-los, entra a la Xarxa Productes de la Terra i descobreix la gastronomia més autèntica del nostre territori.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Consulta aquí la guia de Restaurants del Penedès.                                    

Restaurants

Subscriu-te al nostre butlletí
Vols estar al dia sobre esdeveniments, activitats i propostes que es duen a terme al Penedès?