El Camí del Riu.

Una proposta per gaudir del Penedès a l’estiu amb camper

El Camí del Riu us proposa un recorregut d’aproximadament 38,5 km, tot seguint les conques formades pels rius Mediona-Riudebitlles, Lavernó i Anoia i que ens portarà a descobrir indrets dels municipis de Subirats, Sant Sadurní d’Anoia, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona.

Hi ha disponibles dos traçats diferents, un per fer a peu i un per fer en bicicleta, interconnectats entre si. 

El recorregut que es proposa és lineal i molt llarg, així que us proposarem itineraris, activitats i visites que podeu fer al llarg d’aquest recorregut, moltes de les quals hi estan lligades. Nosaltres us proposem un ordre, descendrem el Lavernó i remuntarem un tram de l’Anoia i el Mediona-Riudebitlles, però podeu fer-ho en l’ordre que vulgueu.

Cadascun dels municipis ofereix itineraris circulars per poder fer  el Camí del Riu per etapes.

Gaudiu de les propostes, de les àrees, del paisatge, dels productes que el territori posa al vostre abast. Podeu fer-ho visitant al petit productor (celler…),  a restaurants, o compreu-lo al petit comerç, i gaudiu-ne a l’àrea.  La visita, encara serà de més bon gust!

 

DIA 1

El Camí del riu comença a Can Cartró (Subirats) recorrent -en aquest primer tram- el curs el riu Lavernó fins a Sant Sadurní d’Anoia, on desaigua al Riu Anoia. 

Si deixem l’autocaravana a l’RV àrea. Lavern (Subirats) podem fer la caminada Itinerari de l’Aigua (14,7 km) que proposa Turisme de Subirats. Aquesta caminada circular inclou en el seu recorregut un tram del Camí del Riu. Té forma de vuit, per tant, es pot escurçar fàcilment.

Si voleu podeu fer-la amb la bici. No la porteu? Just al costat de l’àrea, la podeu llogar a EnobicingPENEDÈS, també poden oferir-vos guiatge per aquesta i/o altres rutes. 

L’Oficina d’informació turística de Subirats està a 100m, just al costat de l’estació de tren Lavern-Subirats.

No podeu marxar sense tastar: els vins i caves que s’hi elaboren o el Préssec d’Ordal. Aquest darrer el podreu comprar al Mercat del Préssec d’Ordal que es celebra de juny a agost (aproximadament) a Sant Pau d’Ordal, us haureu de desplaçar però si us agrada el préssec, valdrà ben bé la pena.

+info a: Turisme de Subirats

DIA 2

El camí segueix cap a Sant Sadurní i un cop allà remunta per costat del Riu Anoia fins arribar a l’aiguabarreig on arriba el riu Bitlles. 

Així que proposem iniciar el segon dia des de l’RV àrea de Sant Sadurní d’Anoia.

El Llac de Can Codorniu, Sant Sadurní d’Anoia

El camí del riu no hi passa però és un punt d’aigua interessant. Es tracta d’un antic embassament, situat a la finca de Raventós i Blanc, d’on treien aigua per a ús de les caves. Actualment s’ha convertit en un hàbitat vegetal i faunístic sorprenent donada la seva proximitat a la vila. El llac i el seu entorn immediat estan inclosos dins l’inventari de Zones Humides de la Generalitat de Catalunya. 

Està a 700m de l’àrea, per tant, és accessible a peu amb una pasejada planera entre vinyes. Aquesta és un tram de l’itinerari 2 Camí d’Espiells (9,15km) que és circular i té punt d’inici i arribada al davant de l’àrea d’autocaravanes.

Si voleu fer un passeig pel centre, hi teniu una passejada d’aproximadament 1,7km.

Més coses singulars? Una vista al Centre d'interpretació del Cava (CIC Fassina) que també acull l’Oficina de Turisme de Sant Sadurní. 

No podeu marxar sense tastar: els vins i caves que s’hi elaboren o la Xocolata de Cal Simón (Simon Coll).

+info a: Turisme de Sant Sadurní

 

DIA 3

Des de l’RV àrea de Sant Pere de Riudebitlles  iniciarem la 3a jornada

Centre d’Interpretació de l’Aigua, Torrelavit. Mostra l’estreta relació que hi ha entre el Riudebitlles, amb els seus afluents, i la història i el paisatge de Torrelavit. En aquest espai podràs descobrir la importància que ha tingut el riu en la vida del poble i l’ús que s’ha fet de l’aigua en l’àmbit domèstic, gràcies a les fonts i safareigs; en el regadiu, mitjançant pous, rescloses i canals, i en l’àmbit industrial, amb la construcció de dotze molins paperers que des del s. XVII fins al s. XX van fer de Torrelavit un important centre industrial paperer.

Aquest centre el podeu visitar tot fent una excursió des de l’RV àrea. Sant Pere de Riudebitlles. El recorregut passa en bona part pel camí del riu, podeu fer l’anada pel camí ciclable i la tonada pel traçat a peu (tingueu en compte que hi ha més ombres pel traçat a peu)

No podeu marxar sense tastar: els vins i caves que s’hi elaboren, però en especial la coca de pa de Cal Camilo.

DIA 4

Encara  des de l’RV àrea. Sant Pere de Riudebitlles. Us animem a visitar la vila i un tram més del Camí del riu.

Visita al nucli antic, Sant Pere de Riudebitlles

Fer parada a Sant Pere, demana un passeig pel nucli antic. Perdeu-vos pels seus carrers estrets… un poble també molt lligat a l’activitat paperera. Encara el travessen recs que condueixen l’aigua a molins i horts. Podeu combinar-la amb un altre tomb pel camí del riu, aquest cop tot el que transcorre al pas pel poble, passant per la Font del Quadres i fins els Plàtans del Soler i més enllà. 

No podeu marxar sense tastar: la cervesa d’elaboració local i fer un mos en els seus restaurants.

+info a: Sant Pere de Riudebitlles

DIA 5

L’RV àrea Sant Quintí de Mediona serà el punt de partida del cinquè dia

Les Deus, Sant Quintí de Mediona

El paratge de les Deus ha estat forjat per l’aigua que n’ha modelat el relleu: gorgs, pèlags, una gruta,

i diferents surgències d’aigua (o deus) que li donen nom, una de les quals té 23 fonts. Pots gaudir-ne fent una visita a la gruta, recorrent l’itinerari botànic o gaudint dels circuits d’aventura. En el mateix espai hi ha servei de bar-restaurant i servei de picnic.

Hi podeu accedir a peu des de l’RV àrea. Sant Quintí de Mediona ja que està a uns 500m. 

Des de l’àrea també podem fer un passeig pel Camí del riu.  Perdeu-vos pels carrerons d’aquesta vila d’origen medieval, hi arribareu en escasos minuts agafant el camí vell cap al safareig, i des del carrer del Sol de la Vila, us hi endinseu pel carrer Enric Prat de la Riba o pel carrer de Baix...

No podeu marxar sense tastar: els productes locals, entre els quals els que han agafat més renom són els carquinyolis. 

+info a: Turisme de Sant Quintí de Mediona

DIA 6

El darrer dia el començarem des del l’RV àrea Mediona

El Castell de Mediona, Mediona

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat o el Camí del Riu), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

Podeu fer la visita al castell -sempre amb reserva prèvia- des de de l’RV àrea. Sant Joan de Mediona, però el camí no és apte per autocaravanes, per tant, recomanem descobrir-lo tot fent el recorregut Orígens de Mediona que té com a punt d’inici… Des de l’àrea teniu 10 min. a peu fins a aquest punt. Recordeu de trucar abans al castell per fer la reserva de la vostra visita.  

No podeu marxar sense tastar: els productes locals, la cervesa artesana, els seus vins, pa i embotits. En el cas de la cervesa artesana i els vins, podeu tastar-los tot fent visites guiades a la cerveseria i bona part dels cellers.

+info a: Turisme de Mediona

 

Subscriu-te al nostre butlletí
Vols estar al dia sobre esdeveniments, activitats i propostes que es duen a terme al Penedès?